Litt om alt!

12. november 2014

Sunn mat i kantinen

Sunn kantinemat


Det er ingen hemmelighet at nordmenn har blitt langt mer oppmerksomme på hva man putter i seg de seneste årene, og stadig flere av oss velger de sunne alternativene fremfor de usunne når man går i butikken. Men hvordan står det til med kantinene på arbeidsplasser og studiesteder? De er slettes ikke like flinke til å tilby et sunt utvalg av mat, i alle fall ikke om vi skal tro en gruppe tilfeldige arbeidere som har blitt stilt nettopp dette spørsmålet gjennom en undersøkelse.

Undersøkelsen ble utført av Norsk idrettsmedisinsk institutt i samarbeid med Stamina, og gir et entydig bilde – vi ønsker å spise sunt, også når vi er på jobb. Flere av de spurte oppgir at de velger et usunt alternativ fordi utvalget eller prisnivået på den sunne maten er såpass stor at det ikke føles verdt det. I tillegg viser det seg at det ikke er enighet mellom arbeidere og ledere i norske bedrifter om hvorvidt kantinene har et sunt utvalg av mat eller ei.

Er maten sunn, eller er den ikke det?

For å finne ut om norske arbeidere var fornøyde med utvalget av sunn mat i kantinen på arbeidsplassen, så ble nesten 700 tilfeldige respondenter spurt om nettopp dette. Andelen som svarte på at de var fornøyde med utvalget av sunn mat i kantina på arbeidsplassen var skremmende lav, da kun 13 prosent kunne si seg enige i det. Med andre ord mener hele 9 av 10 norske arbeidere at utvalget av mat er både dårlig og usunt i norske kantiner, hvis vi skal tro denne undersøkelsen.

Hvis man belyser saken fra en annen side, så er det slettes ikke sikkert at sjefene i bedriften er klare over hva arbeiderne synes en gang. For den samme undersøkelsen spurte også 300 bedriftsledere om det var et sunt og variert utvalg i kantinen på arbeidsplassen deres. Her svarte hele 60 prosent av de spurte at «ja, det var det», noe som står i stor kontrast til svaret fra arbeiderne. Så, er det egentlig sunn mat i norske kantiner, eller er det ikke det? Det spørs tydeligvis hvem man spør, men til syvende og sist kan det se ut som de fleste arbeiderne er misfornøyd med utvalg og usunnhet på kantinematen i norske bedrifter.

Hva er egentlig sunn kantinemat?

Felles for stadig flere bedrifter er at de ønsker å kutte kostnader, og da blir det gjerne kantinen som blir lidende først. Det går som regel ut over utvalget, men det er bare uvitenhet som sørger for at det er den sunne maten som blir fjernet. For det behøver ikke nødvendigvis å være dyrt å spise sunt, så lenge man vet hva man skal servere.

Som kantinemat så egner salat seg perfekt. En frisk salatbar med et godt utvalg av sunne grønnsaker vil være fristende for de fleste. Denne bør også få den beste plasseringen i kantinen, slik at dette blir et naturlig førstevalg. De fleste kantiner har også et alt for godt utvalg av fin mat, og kan bytte denne ut med grov mat uten at det vil føre til økte kostnader for kantinedriften. I tillegg kan man gjøre enkle grep for å få et sunnere utvalg, som å bytte ut H-melken med lettmelk, både når det kommer til salg over disk og som ingredienser i varmmat.

Andre grep som bedriften kan innføre, er fokus på grønt og frukt. For eksempel så kan man tilby epler eller pærer gratis når man handler noe i kantinen, eller gjennom annen fremheving av dette. Det er nemlig mange nordmenn som trenger et spark bak eller et lite dytt for å komme i gang med sunn spising, og da nytter det ikke hvis kantinen bare har et utvalg av usunn mat.