Litt om alt!

17. august 2017

Hvilke aldersgrupper handler bildeler på nett

Det finnes mange personer som liker å utføre enkelt vedlikehold på bilen selv, og også mange som skaffer seg nok kunnskap til å utføre enkle reparasjoner. Markedet for bildeler på nett består derfor av en stor del hjemme-mekanikere, i tillegg til en stor andel av profesjonelle mekanikere. En forskjell mellom leverandørsystemer av bildeler hvor man foretar bestillingen på IT-systemer tilkoblet leverandøren og butikker som selger bildeler på nett, er at sistnevnte ønsker å kunne tilby sine tjenester også til hjemme-mekanikerne.

Før nettbutikkenes tid har de fleste hobby-mekanikere måttet finne sin bildeler i fysiske butikker. Selv om det har dukket opp en del butikker som selger bildeler, så er det fortsatt mange steder hvor man ikke har det samme tilbudet som man har på større tettsteder. Mange har derfor måttet reise et godt stykke for å komme til et sted som selger deler til bilen deres. I tillegg så hadde man større utfordringer for sjeldne bilmerker. Da måtte man gjerne bestille deler hos disse butikkene og man fikk lang leveringstid. De kunne også bli forholdsvis dyre da delene var vanskelige å få tak i.

Bildelesenter

Dette har endret seg med tilbud av Norsk bildelesenter på nett. I dag har alle tilgang på disse nettbutikkene som er like praktiske å benytte for private som for profesjonelle, og som tilbyr sine tjenester på samme måte som leverandørene av bildeler har gjort via interne bestillingssystemer i mange år. Dette gjør at det er enklere å få tak i bildeler, men man bør også gjøre seg kjent med hvilke leverandører som tilbyr det man ønsker slik at man får en tjeneste man er fornøyd med. Det er dessverre noen som leverer en tjeneste som ikke svarer til forventningene, men det er også mange som ikke kan gjøre nok for deg.

Profesjonelle mekanikere har lenge bestilt bildeler via PC

Når man har jobbet i bransjen i en del år, så har man som oftest hatt tilgang på datasystemer som er koblet til leverandørene av bildeler med direkte nett. Mekanikerne er derfor allerede godt kjent med å bestille bildeler ved hjelp av PCer, og har derfor ingen utfordringer med å benytte seg av tilbydere av bildeler på nett. Det gjør at det er lett å finne frem til de rette delene, og flere av leverandørene har også egne priser til verksteder slik at man fortsatt tjener penger på delene. Mange verksteder baserer seg på denne inntekten i tillegg til timeprisene for mekanikerne sine.

Ungdommen vil først velge bildeler på nett

Ungdom som er vokst opp med data og nettbutikker har aldri bygget opp noen skepsis til netthandel. Dette har vært en del av deres verden siden de fikk lov til å få tilgang på internett. For eksempel kan dette gjelde personer opp til ca 25 år. Nettbutikker har eksistert på markedet i nesten to tiår, selv om mange var skeptisk til dem i starten.

Bildeler

Eldre vil heller handle i butikk

For personer over 25 år, og opp til kanskje 35 år, så har det vært ganske vanlig med bruk av PC i studier, og man har derfor ikke så store vanskeligheter med å benytte seg av en PC for å bestille varer fra nettbutikker, og dermed også bildeler på nett. Men likevel er det flere i denne aldersgruppen som ikke bruker PC daglig, og derfor ikke ønsker å handle på nett. Personer i alderen mellom 35 år og 55 år, derimot, har hatt mindre befatning med datamaskiner. For denne gruppen var det personer med spesiell interesse for det som på 80-tallet kaltes mikrodatamaskiner og for PCer som lærte å bruke data. I denne aldersgruppen er det derfor mest dem som har endt opp med et yrke hvor man benytter PC til daglig som er komfortable med PCer og internett. Det er en stor andel av denne gruppen som helst ikke vil være befattet med datamaskiner om de ikke må. Smart-telefoner har begynt å trekke flere fra denne gruppen ut på nett og til å handle på nettbutikker.