Litt om alt!

2. februar 2016

Slik overholder du budsjettet ditt!

Få tips til å overholde budsjettet ditt. Dette er de vanligste budsjettfellene. Har du laget et budsjett, men klarer ikke å overholde det? Slik unngår du de vanligste budsjettfellene!

Budsjett for 2016

Se over budsjettet

Som det første må du se over budsjettet ditt.

  • Kanskje er budsjettet for trangt?
  • Tjener du ikke like mye som du hadde regnet med?
  • Har du brukt for mye penger?

Hvis budsjettet er alt for trangt, er det kanskje ikke mulig å overholde det. Sjekk om du har glemt å ta med noen utgifter. En del forsikringer og regninger betales ikke med et fast beløp hver måned, men som en samlet regning årlig eller halvårlig. Har du ikke medregnet at du må sette penger til side hver måned til disse regningen, kan du bomme skikkelig den måneden regningen kommer. Husk å ta med alle utgifter over hele året i budsjettet ditt. Sett av penger til større utgifter som betaling av forsikring og strøm, og til ferien. Det er urealistisk å regne med at du ikke trenger å sette penger til side til større faste utgifter.

Kanskje har du satt deg et urealistisk lavt utgiftsnivå. Se hvor du bruker flere penger enn beregnet, og overvei om du kan revurdere denne delen av budsjettet. Mange begår denne feilen i matbudsjettet, men det er ikke særlig morsomt å leve av havregryn og leverpostei dag ut og inn. Ordentlig mat har mye å si for livskvaliteten, og da lønner det seg kanskje å skjære ned luksusforbruk som å spise på restauranter eller dra på lørdagsshopping hver helg, og heller satse på mere kvalitet i hverdagen.

Vær ærlig

Finn ut av hvor pengene går, og se over hvordan du kan unngå å bruke så mye penger på det området. Er det noe du kanskje har litt dårlig samvittighet over, bruker du sannsynligvis flere penger enn du nødvendig. De fleste nettbanker har service, hvor man kan se hva pengen har gått til.

Få orden på utgiftene

Få orden på utgiftene dine slik at alle faste utgifter blir betalt når lønnen din går inn på brukskontoen. Du kan sette opp faste overførsler via nettbanken. Ha også en fast overførsel til sparekonto, hvis det er mulig.

Ta ut beløpet du har til rådighet i kontanter og del det opp i fire kuverter, slik at du har en til hver uke i måneden. Ha bare pengen for en uke om gange på deg, og legg igjen kredittkort og bankkort hjemme – da blir du ikke fristet over evne. Spar kvitteringer og se hva du har brukt pengen på, og få en app, der du kan sjekke bankkontoen.

Kilder: Dinepenger.no og DNB.